Se video: Isvirvel under vann

BBC/Discovery - Frozen Planet

Det er grunn til å være på vakt hvis man er en sjøstjerne i Antarktis. Der kan det nemlig dannes frosne rør som kan drepe dyr som lever på havbunnen, ved å fryse dem i hjel.

Med intervallfotografering kan man se disse rørene sakte strekke seg helt ned til bunnen som hvite spøkelsesfingrer. Denne salte isstalaktitten (til høyre) ble filmet av de britiske kamera­mennene Doug Anderson og Hugh Miller mens den ble dannet i McMurdo-sundet i Antarktis i fjor.

Video: Istapp dannes under vann

Isstalaktittene dannes i polarvintre, når lufttemperaturen kan ligge langt under -18 °C, mens vannet er relativt varmt med ca. -2 °C. Det er denne forskjellen som er viktig.

Varmt havvann stiger opp mot hav­isen på overflaten, som er gjennomvevd av et nettverk av kanaler. Etter hvert som vannet avkjøles, vil høykonsentrert saltvann som er for salt til å fryse og bli en del av pakkisen, dreneres ut og synke ned i havet igjen. Mens det salte vannet trekker nedover, fryser det vannet som ligger rundt, i en søyle som vokser ca. 30 cm i timen.

Under de rette forholdene kan denne saltistappen nå helt ned til havbunnen. Der kryper den videre og samler seg i groper på bunnen. Selv om isstalaktitter er et farlig bekjentskap for mindre dyr på havbunnen, er de så skjøre at seler eller havstrømmer lett kan knekke dem.

Delta i månedens blinkskudd

Delta i National Geographics månedlige fotokonkurranse her.

Nytt blad: Før Stonehenge

Abonnement: I blad nr. 8/2014 kan du lese om et nytt funn på Orknøyene som har forbløffet arkeologene.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications