Se video: Isvirvel under vann

BBC/Discovery - Frozen Planet

Det er grunn til å være på vakt hvis man er en sjøstjerne i Antarktis. Der kan det nemlig dannes frosne rør som kan drepe dyr som lever på havbunnen, ved å fryse dem i hjel.

Med intervallfotografering kan man se disse rørene sakte strekke seg helt ned til bunnen som hvite spøkelsesfingrer. Denne salte isstalaktitten (til høyre) ble filmet av de britiske kamera­mennene Doug Anderson og Hugh Miller mens den ble dannet i McMurdo-sundet i Antarktis i fjor.

Video: Istapp dannes under vann

Isstalaktittene dannes i polarvintre, når lufttemperaturen kan ligge langt under -18 °C, mens vannet er relativt varmt med ca. -2 °C. Det er denne forskjellen som er viktig.

Varmt havvann stiger opp mot hav­isen på overflaten, som er gjennomvevd av et nettverk av kanaler. Etter hvert som vannet avkjøles, vil høykonsentrert saltvann som er for salt til å fryse og bli en del av pakkisen, dreneres ut og synke ned i havet igjen. Mens det salte vannet trekker nedover, fryser det vannet som ligger rundt, i en søyle som vokser ca. 30 cm i timen.

Under de rette forholdene kan denne saltistappen nå helt ned til havbunnen. Der kryper den videre og samler seg i groper på bunnen. Selv om isstalaktitter er et farlig bekjentskap for mindre dyr på havbunnen, er de så skjøre at seler eller havstrømmer lett kan knekke dem.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications