Se video: Isvirvel under vann

BBC/Discovery - Frozen Planet

Det er grunn til å være på vakt hvis man er en sjøstjerne i Antarktis. Der kan det nemlig dannes frosne rør som kan drepe dyr som lever på havbunnen, ved å fryse dem i hjel.

Med intervallfotografering kan man se disse rørene sakte strekke seg helt ned til bunnen som hvite spøkelsesfingrer. Denne salte isstalaktitten (til høyre) ble filmet av de britiske kamera­mennene Doug Anderson og Hugh Miller mens den ble dannet i McMurdo-sundet i Antarktis i fjor.

Video: Istapp dannes under vann

Isstalaktittene dannes i polarvintre, når lufttemperaturen kan ligge langt under -18 °C, mens vannet er relativt varmt med ca. -2 °C. Det er denne forskjellen som er viktig.

Varmt havvann stiger opp mot hav­isen på overflaten, som er gjennomvevd av et nettverk av kanaler. Etter hvert som vannet avkjøles, vil høykonsentrert saltvann som er for salt til å fryse og bli en del av pakkisen, dreneres ut og synke ned i havet igjen. Mens det salte vannet trekker nedover, fryser det vannet som ligger rundt, i en søyle som vokser ca. 30 cm i timen.

Under de rette forholdene kan denne saltistappen nå helt ned til havbunnen. Der kryper den videre og samler seg i groper på bunnen. Selv om isstalaktitter er et farlig bekjentskap for mindre dyr på havbunnen, er de så skjøre at seler eller havstrømmer lett kan knekke dem.