Hva er ispels?

Ispels eller nisseskjegg. Kjært barn har mange navn. Disse fine strukturene av is kan ses som hvite dotter på greinene i vinterskogen.

Kostian

Man ser for seg hvordan en nisse farer gjennom skogen og får revet av en dott av det lange skjegget sitt, som så blir sittende fast på en naken grein. Men det særpregede naturfenomenet kan også forklares uten hjelp fra magiske vesener.

Temperaturen må ligge omkring frysepunktet før de fine istrådene dukker opp. Ispelsen forekommer bare på døde, våte greiner og stammer, særlig på bøk og andre løvtrær og nesten alltid når barken er borte.

Den fysis­ke årsaken til ispelsen finnes i vannets spesielle egenskaper omkring frysepunktet. Som alt annet trekker vann seg sammen når temperaturen synker. Men ved 4 °C slutter vannet å trekke seg sammen og begynner i stedet å utvide seg.

Når temperaturen går mot 0 °C, fryser vannet i den ytterste delen av greinen. Isen presses ut gjennom de fine porene siden vannet fra midten av greinen, som er i ferd med å fryse og utvide seg, skyver på. Dermed dannes de hårfine trådene som kan bli opptil 10 cm lange.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i mars er vann. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Nytt nummer: Vikinger

Les om Harald Blåtann, astrofysikernes usynlige verden og Floridas kamp mot stigning av verdenshavene.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications