Hva er ispels?

Ispels eller nisseskjegg. Kjært barn har mange navn. Disse fine strukturene av is kan ses som hvite dotter på greinene i vinterskogen.

Kostian

Man ser for seg hvordan en nisse farer gjennom skogen og får revet av en dott av det lange skjegget sitt, som så blir sittende fast på en naken grein. Men det særpregede naturfenomenet kan også forklares uten hjelp fra magiske vesener.

Temperaturen må ligge omkring frysepunktet før de fine istrådene dukker opp. Ispelsen forekommer bare på døde, våte greiner og stammer, særlig på bøk og andre løvtrær og nesten alltid når barken er borte.

Den fysis­ke årsaken til ispelsen finnes i vannets spesielle egenskaper omkring frysepunktet. Som alt annet trekker vann seg sammen når temperaturen synker. Men ved 4 °C slutter vannet å trekke seg sammen og begynner i stedet å utvide seg.

Når temperaturen går mot 0 °C, fryser vannet i den ytterste delen av greinen. Isen presses ut gjennom de fine porene siden vannet fra midten av greinen, som er i ferd med å fryse og utvide seg, skyver på. Dermed dannes de hårfine trådene som kan bli opptil 10 cm lange.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications