Ny teknikk kan kanskje spore bloddiamanter

Bloddiamanter utvinnes i krigssoner og brukes til å finansiere væpnede grupper. En ny metode som fastslår hvor en edelsten stammer fra, kan kanskje bidra til å forhindre den ulovlige handelen.

Mark Thiessen

Visste du at man kan spore opp hvor edelstener kommer fra?

“Bloddiamanter” og ”konfliktmineraler” utvinnes i krigssoner og brukes til å finansiere væpnede grupper over hele verden. En ny metode som fastslår hvor en sten stammer fra, kan kanskje bidra til å hindre den ulovlige handelen.

Metoden er utviklet av et firma i USA, og den kan med 95 prosents nøyaktighet avgjøre hvor alt fra rubiner og uslepne smaragder til mineraler og mobiltelefoner kommer fra.

Prosessen settes i gang ved at en laserstråle omdanner en ganske liten del av edelstenen til en klar mikroplasma som genererer en gnist som opptas av et spektrometer. Bølgelengdene i lyset skaper en spesiell spektralsekvens som spesifiseres til to millioner datapunkter pr. prøve.

I løpet av få minutter kan man finne ut om det finnes en match i firmaets database, som i skrivende øyeblikk inneholder over 50 000 prøver fra over 60 land.

Metoden er så nøyaktig at man i enkelte tilfeller kan lokalisere edelstenens opprinnelsessted helt ned til den enkelte gruve der den i sin tid ble utvunnet.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications