Fotoreportasje: Hoppeedderkopper

Thomas Shahan

Hoppeedderkopper er festlige, smidige, vidt utbredte og ganske harmløse. Men som mange edderkopper blir de ofte oversett.

Ved å lage sterkt forstørrede portretter av de eksemplarene jeg finner på hjemstedet mitt i Oklahoma i USA, ønsker jeg å gjøre folk oppmerksomme på disse fascinerende edderkoppene. Helt siden jeg først la merke til én i hagen, har jeg vært bergtatt.

Jeg begynte med å bli kjent med navnene og atferden deres og å lete etter dem i lokale parker og reservater som Oxley natursenter, der jeg fikk øye på denne Phi­dip­pus putnami (på bildet øverst), som er på størrelse med en tommelfingernegl.

Nå da jeg vet hvor jeg skal lete – silhuettene deres er gjerne synlige gjennom bladene de sitter på – kan jeg raskt få øye på dem. Jeg prøver å fotografere dem der jeg finner dem, men av og til tar jeg med en av dem inn for fotografering, før jeg slipper den løs igjen.

Hoppeedderkoppfamilien har nesten ikke endret seg på millioner av år. Jeg tror det skyldes at de er så perfekt utviklet når det gjelder fargesyn, evnen til å gå i ett med omgivelsene, innviklede paringsritualer og jaktteknikker. Det jeg er opptatt av, er å vise folk hvor vakre og sjarmerende disse dyrene er.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Nytt nummer: Vikinger

Les om Harald Blåtann, astrofysikernes usynlige verden og Floridas kamp mot stigning av verdenshavene.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i desember er svart-hvitt. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Illustrert Vitenskap
Historie

Copyright © 2009 Bonnier Publications