Betatt av en ugle

Slagugler er aggressive, og kommer du for nær dem, deler de ut harde slag med klørne. Men en av hunnene hadde ikke noe imot å bli fotografens muse.

Sven Zacek

Sven Začek var egentlig på jakt etter elg i en kald skog i Estland da et annet dyr fikk øye på ham: en slagugle. Han stirret inn i de svarte øynene og det hjerteformede ansiktet – og fra da var unge Sven Začek ugjenkallelig besatt av ugler.

Snart vendte han tilbake til skogen utstyrt for å kunne skyte med noe helt annet. Han var litt redd da han strammet hetten på genseren sin. Uglene, som har et vingespenn på 120 cm, er nemlig kjent for å angripe med harde slag med klørne hvis man kommer for nær. Men den hunn­uglen han møtte, var reservert og trakk seg tilbake hver gang han gikk fram. Etter å ha holdt seg på avstand i to måneder, hadde den blitt modig nok til å stupe etter en mus like foran kameralinsen.

Ublu som en reality-stjerne lot uglen ham fra den dagen fotografere henne i hverdagsdramaer slik de utfoldet seg i over tre år: Kurtiseringen blomstret. Gnagere ble fortært. Pipende unger vokste opp. Men i 2010 forsvant hun. Sven Začek mener at årsaken er skogsdrift i nærheten, der de råtne trærne som uglene bruker til å bygge reir i, blir fjernet.

Det finnes noen få hundre tusen slagugler i Europa og millioner i Nord-Asia. Sven Začek vet at han vil finne andre ugler, men denne hunnuglen var noe helt spesielt.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications