Hva må være med på turen?

Det er som regel litt ­vanskelig å bestemme – man vil gjerne ha med nok kamerautstyr til å dekke alle situasjoner, men det kan heller ikke være for tungt. Noen steder kan det være vanskelig å kjøpe batterier, film eller minnekort, så ta med nok til hele turen. Oppladbare batterier krever tilgang til elektrisitet, f.eks. via en bil- eller solcellelader. Husk også ev. spenningsomformer (mange ladere går på flere spenninger).

Å vite hva man skal ha med, krever derfor god forberedelse og tanker om hvilke typer bilder man vil ta. Skal man f.eks. på safari i Afrika eller på fotball-VM, trenger man en stor telelinse for å komme tett nok innpå. Lange objektiver krever gjerne et stativ, og det gjør det også hvis man vil fotografere i svakt lys eller med lang lukkertid.

Profesjonelle fotografer reiser oftest med speilrefleks­kameraer, bl.a. fordi man får mange objektiver til dem. På turer kan man klare de vanligste motivene med bare ett objektiv som dekker f.eks. 18–200 mm. Velg ett med bildestabilisering som motvirker risting hvis det ikke allerede er innebygd i kamerahuset. Vil man ta fine detaljer av f.eks. planter, så kan du ta med et makroobjektiv – eller velg et kompaktkamera med opptil 30x optisk zoom, som vanligvis tilsvarer 28–840 mm.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications