Årets undervannsbilder 2012

Bitte små havsnegler med fantastiske farger, sjøstjerner, havets største fisk og dragefisk er blant bildene som viser "havet med andre øyne" i en fotokonkurranse for undervannsamatørfotografer.

Ximena Olds, RSMAS

En nakensnegl av underordenen Cephalaspidea hviler seg på en vannplante utenfor de amerikanske Jomfruøyene. Bildet ble kåret til vinner av Miami-universitetets konkurranse om årets beste undervannsbilde tatt av amatører i 2012.

"Alle så på bildet og ble mektig imponert ... alt ved dette bildet drar blikket til seg", sier dommer Michael Schmale, professor i havbiologi og selv amatørundervannsfotograf.

Dommerne, Michael Schmale og to andre undervannsfotografer, var også imponert over hvor skarpt fotograf Ximena Olds hadde fanget inn det vesle dyret, som er under 2,5 cm langt.

"Noe av det beste ved en slik konkurranse er at den får folk til å se havet med andre øyne", sier Michael Schmale.

"En virkelig god fotograf, på lik linje med en kunstmaler eller en billedhugger, tar ikke bare et bilde av et eller annet. De fastholder noe ved omgivelsene som fascinerer dem."

Konkurransen med det lange navnet Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science's Underwater Photography Contest ble startet i 2005 for fotografer i den sørlige delen av Florida, men har til arrangørenes overraskelse også slått an internasjonalt. Årets konkurranse hadde 500 bidrag fra hele verden, opplyser Michael Schmale.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

Nytt blad: Naturens mesterverk

Øyne kan bestå av alt mellom primitive lysfølsomme flekker til superskarpe kameraøyne. Hvorfor har de utviklet seg så forskjellig?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications