Rare OL-disipliner gjennom tidene

OL ble først holdt i Olympia i 776 før vår tidsregning. Disiplinene har naturligvis endret seg med tiden. Her har vi samlet fem av de rareste OL-disiplinene.

De første olympiske ­leker ble arrangert i 776 fvt., og det har løpende skjedd utskiftinger i programmet. Her er et utvalg av noen av de rares­te OL-disiplinene.

Løp i full utrusting

Helt fram til det 14. OL i antikken bestod OL bare av en idrettsgren: stadionløp. Løpet ble senere utvidet med flere variasjoner, bl.a. to runder på stadion i full utrusting.

Kalpe

Ved OL i 496 fvt. kunne man se konkurranser i kalpe eller voltigering på en hoppe. Voltigering er akrobatikk på hesterygg, som også eksisterer i dag, men ikke som olympisk øvelse.

Høyt og tydelig

Ikke alle antikkens olympiske grener var av fysisk karakter. Ved det 96. OL var det konkurranser for trompetere og herolder, der vinneren var den som høyest og klarest utropte et budskap.

Glima

Islandsk bryting med røtter tilbake til 900-tallet. Idretten kom aldri inn i OL-varmen; men den var oppvisningsgren i 1908 og 1912.

Golf og rugby

To nye idrettsgrener på programmet fra 2016 i Rio de Janeiro. Begge har før vært olympiske grener, golf i 1904 og rugby i 1924.

Det er ingen nye grener med under OL i London i år.

Panhel­lens­ke lekene

Visste du at de olympiske leker ikke var de eneste idrettsstevnene i oldtidens Hellas? Faktisk var det hele fire store stevner, de såkalte panhel­lens­ke lekene, eller fellesgreske fester, som ble arrangert med en fireårs syklus.

Lekene bestod av konkurranser i forskjellige idrettsøvelser som bryting, løping og bueskyting, men det ble også konkurrert i musikk, sang og resitasjon. Alle bysamfunn i oldtidens Hellas sendte representanter til disse panhellenske lekene, og i tiden rundt lekene var det erklært våpenhvile.

Et av de fire stevnene var de pythiske lekene, som ble arrangert i Delfi til ære for Apollon og hans seier over den mytiske slangeskikkelsen Python. En del av disse lekene foregikk på stadion, mens de berømte veddeløpene gikk av stabelen i dalen under Delfi. Det var forbundet med stor ære og prestisje å vinne en av de panhellenske lekene, og det ble oppført statuer og skrevet dikt til ære for seierherrene.

Selve premien var likevel med nåtidens øyne av mer beskjeden karakter: Ved de pythiske lekene ble vinneren overrakt en laurbærkrans.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

Nytt blad: Naturens mesterverk

Øyne kan bestå av alt mellom primitive lysfølsomme flekker til superskarpe kameraøyne. Hvorfor har de utviklet seg så forskjellig?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications