Hvordan ser det ut i kabaen i Mekka?

Mange pilegrimsferder går til kabaen i Mekka. Men hva inneholder egentlig den kubiske bygningen som kalles kabaen?

Al jazeera

Kabaen er symbolet på guds enhet

Å reise på pilegrimsferd til Mekka minst én gang i livet er en av islams fem søyler. Mekka er en by i det saudiarabiske landområdet Hedjaz, og der ligger den sjutårnede moskeen el-Haram. I moskeens store gårdsrom ligger kabaen, symbolet på guds enhet.

Mekka er islams sentrum

Ved begynnelsen av 600-tallet var Mekka en korsvei for karavanehandel, og kabaen var den sentrale helligdommen i hele Arabia. Det var et kubisk tempel, trolig av tre, fylt med hundrevis av gudebilder fra alle trosretninger.

Da Muhammed inntok Mekka i 630, ryddet han kabaen for bilder for å vise at islam bare anerkjente en gud som ikke lot seg avbilde. Kabaen ble islams sent­rum og mål for den årlige valfarten (hajj). Siden da har muslimer i bønn alltid vendt seg mot kabaen.

Kabaen: Slik ser den ut

I dag er kabaen en nes­ten kubisk bygning av tilhogd naturstein. I østhjørnet er den berømte ”svarte steinen” innmurt. Den er visstnok en av de originale byggesteinene og er blankslitt av pilegrimenes kyss.

Kuben er dekket av et svart brokadeteppe med gullbånd med koran­innskrift som fornyes hvert år. En dør fører inn i kabaen, som er tom bortsett fra noen lamper og tre tresøyler som bærer det flate taket.

Se video av pilegrimsreisen til Mekka.

Les om en av de andre av islams fem søyler, ramadanen.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

Nytt blad: Naturens mesterverk

Øyne kan bestå av alt mellom primitive lysfølsomme flekker til superskarpe kameraøyne. Hvorfor har de utviklet seg så forskjellig?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications