Hvem oppfant gressplenen?

Den tette, grønne gressplenen er en europeisk­ oppfinnelse. Det fuktige, milde klimaet der gjorde det mulig å dyrke gress og vedlikeholde gressplener.

Colourbox

Allerede i middelalderen hadde man felles, avstengte beite­arealer for kveg i landsbyene. Noen av de tidligste plenene var gressarealer rundt middelalderslott i Frankrike og England, som ble holdt fri for andre plantevekster slik at vaktene hadde fritt utsyn til gjester, og eventuelle fiender som nærmet seg slottet.

Men plener ble særlig populære hos aristokratiet i den nordvestlige delen av Europa fra renessansen og framover. Før gressklipperen ble oppfunnet i 1830, var det bare velstående folk som hadde råd til å leie nok ansatte til å vedlike­holde plenene.

Man brukte forskjellige metoder til vedlikehold, men felles for dem var at de var temmelig omstendelige når den grønne flaten strakte seg over et betydelig areal. Man kunne f.eks. holde gresset nede med en ljå, en sigd eller med sauesaks, men mange steder brukte man også beitende sau, kveg eller hjort som firbeinte gresstrimmere.

Delta i månedens blinkskudd

Delta i National Geographics månedlige fotokonkurranse her.

Nytt blad: Før Stonehenge

Abonnement: I blad nr. 8/2014 kan du lese om et nytt funn på Orknøyene som har forbløffet arkeologene.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications