Er hulemalerier nøyaktige gjengivelser eller symboler?

Nye opplysninger fra DNA-analyser av hulemalerier i Frankrike tyder på at tidlige mennesker malte ganske nøyaktige observasjoner av omgivelsene.

Veggmalerier i Pech Merle-hulen i Frankrike.
Centre de Préhistoire du Pech Merle
Veggmalerier i Pech Merle-hulen i Frankrike.

Hulemalerier er ikke kjent for sin nøyaktighet – arkeologer har diskutert om de forhistoriske maleriene primært var symboler eller nøyaktige gjengivelser av dyr.

Er vesenene som pryder veggene i Pech Merle-hulen i Frankrike, avbildninger av hester malt 23 000 før vår tidsregning? Helt sikkert; villhester hadde den gangen allerede streifet rundt i Europa i årtusener. Men en flekkete hest? Forsk­ningen sier ja.

Så langt har man trodd at flekkete pels bare finnes i noen få moderne raser som Appaloosa-rasen, men så dukket genotypen ofte opp i DNA-analyser av heste­skjelett fra Vest-Europa fra pleistocen-epoken.

Det betyr at tidlige mennesker ”gjorde svært nøyaktige observasjoner av omgivelsene,” sier Arne Ludwig ved Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung i Berlin. Så de forhistoriske kunstnerne gjenga altså motivene helt nøyaktig.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications