Hva er det inne i kabaen i Mekka?

Kabaen i Mekka er et populært reisemål for pilegrimer. Men hva inneholder den kubiske bygningen egentlig?

Al jazeera

Ved begynnelsen av 600-tallet var Mekka en korsvei for karavanehandel, og kabaen var den sentrale helligdommen i hele Arabia. Det var et kubisk tempel, trolig av tre, fylt med hundrevis av gudebilder fra alle trosretninger.

Da Muhammed inntok Mekka i 630, ryddet han kabaen for bilder for å vise at islam bare anerkjente en gud som ikke lot seg avbilde. Kabaen ble islams sent­rum og mål for den årlige valfarten (hajj). Siden da har muslimer i bønn alltid vendt seg mot kabaen.

I dag er kabaen en nes­ten kubisk bygning av tilhogd naturstein. I østhjørnet er den berømte ”svarte steinen” innmurt. Den er visstnok en av de originale byggesteinene og er blankslitt av pilegrimenes kyss.

Kuben er dekket av et svart brokadeteppe med gullbånd med koran­innskrift som fornyes hvert år. En dør fører inn i kabaen, som er tom bortsett fra noen lamper og tre tresøyler som bærer det flate taket.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Nytt nummer: Afrikas suksesshistorie

I årets første nummer kan du lese om Afrikas suksesshistorie Lagos, hjernens utvikling hos spedbarn og om et av verdens store korallrev.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i desember er vinter. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications