Hva er det inne i kabaen i Mekka?

Kabaen i Mekka er et populært reisemål for pilegrimer. Men hva inneholder den kubiske bygningen egentlig?

Al jazeera

Ved begynnelsen av 600-tallet var Mekka en korsvei for karavanehandel, og kabaen var den sentrale helligdommen i hele Arabia. Det var et kubisk tempel, trolig av tre, fylt med hundrevis av gudebilder fra alle trosretninger.

Da Muhammed inntok Mekka i 630, ryddet han kabaen for bilder for å vise at islam bare anerkjente en gud som ikke lot seg avbilde. Kabaen ble islams sent­rum og mål for den årlige valfarten (hajj). Siden da har muslimer i bønn alltid vendt seg mot kabaen.

I dag er kabaen en nes­ten kubisk bygning av tilhogd naturstein. I østhjørnet er den berømte ”svarte steinen” innmurt. Den er visstnok en av de originale byggesteinene og er blankslitt av pilegrimenes kyss.

Kuben er dekket av et svart brokadeteppe med gullbånd med koran­innskrift som fornyes hvert år. En dør fører inn i kabaen, som er tom bortsett fra noen lamper og tre tresøyler som bærer det flate taket.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Nytt nummer: Naturens zombier

Abonnement: Er du klar for et gys? Zombier finnes ikke bare i skrekkfilmer. Også i naturen er det vesener som tar kontrollen over andre og forvandler dem til levende døde.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i november er bygninger. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications