Hvor skal du på ferie?

Hvis du ønsker deg en opplevelse for livet i sommerferien, bør du kanskje tenke på å dra til et sted som er i rask forandring.

Paolo Pellegrin

Har du lyst å flyte i Dødehavets salte vann? Så reis nå. Vannstanden i den gigantiske innsjøen har sunket over 25 meter de siste 40 årene på grunn av vannavledning.

Den samme synkende følelsen truer muligens åtte andre ettertraktede reisemål som alle er utpekt til å være utsatt for spesiell risiko.

Dødehavet, som grenser til Jordan, Israel og Vestbredden, er allerede det lavestliggende stedet på Jorden.

I 1950-årene avskar noen av landene i Midtøsten, deriblant Jordan og Israel, Jordan-elvens forsyning til Dødehavet for å skaffe drikkevann. Inngrepet fikk innsjøens vannstand til å synke drastisk, og den fortsetter å synke med inntil én meter i året.

Gjennom et utviklingsprosjekt ved navn Jordan National Red Sea Development Project arbeides det imidlertid med å fylle Dødehavet opp igjen ved å lede vann fra Rødehavet og ved å iverksette strategier som f.eks. å skjerpe miljøkravene, opplyser USAs geologiske undersøkelser.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications