Fotball: Fra opprinnelse til nytolkning

Fotball er uten tvil det mest utbredte spillet i verden. Finn ut hvor spillet oppstod, og se hvordan man har blandet fotball med volleyball i deler av Sørøst-Asia.

Wikimedia

Det vi i dag kjenner som fotball, oppstod i England i middelalderen, og reglene ble skrevet ned av Football Association i England i 1863.

Britiske sjømenn og handelsfolk spredte spillet til alle verdenshjørner, og det fikk raskt tilhengere. Det kom flere justeringer av reglene på slutten av 1800-tallet, og først i 1937 fikk banen sin nåværende form.

I dag spilles det fotball i alle verdens land av over 120 millioner registrerte spillere og utallige flere på strender, i parker og på gater.

Fotball i Sørøst-Asia

I Sørøst-Asia spiller man en spesiell form for akrobatisk fotball.

Idrettsgrenen heter sepak takraw og er en blanding av fotball, volleyball og kampsportsinspirerte spark.

Man spiller med en hard, vevd ball av rotting. Man kan ikke berøre ballen med hendene, så når det f.eks. smashes, skjer det med spark under høye saltomortaler.

Klikk her for å se videoer av det imponerende og halsbrekkende spillet.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Nyeste blad: Er vitenskap en bløff?

Er klimaendringene en sammensvergelse, og bør man vaksinere barna sine? Les om tvilens tidsalder og mye mer i det nyeste National Geographic.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications