Neshorn like verdifullt som kokain

Hornet til neshornet er nå like verdifullt som gull og kokain. Og det er ikke bare levende neshorn som er truet. Horntyvene går også etter utstoppede neshorn.

2. mars 2012

Inntil nylig kunne utstoppede neshorn stå i fred på museene i Europa som vitnesbyrd om hundre år gamle jaktekspedisjoner.

Men så steg prisen på hornene til neshornet på svartebørsen, delvis på grunn av et asiatisk rykte om at hornet kan helbrede kreft. Hornene er nå like mye verdt som gull og kokain, så nå gjør horntyver livet farlig for de truede neshornene – selv når de står utstoppet på et museum.

Bare på de første åtte månedene av 2011 brøt tyver seg inn på flere museer, et auksjonshus, en utstilling i en zoologisk hage og i et slott i Tsjekkia. I enkelte tilfeller saget de av hornene; i andre stakk tyvene av med hele det 90 kg tunge hodet.

Museer rådes til å gjemme neshornene eller installere kopier. Christian Michel ved Liège-universitetets Aquarium-Muséum i Belgia forteller at et skilt nå informerer besøkende om at deres neshorn er et kopihorn ”på grunn av menneskelig dumhet”.

Kanskje du er interessert i ...

Les også