Neshorn like verdifullt som kokain

Hornet til neshornet er nå like verdifullt som gull og kokain. Og det er ikke bare levende neshorn som er truet. Horntyvene går også etter utstoppede neshorn.

Johnny Madsen/Biofoto/Scanpix

Inntil nylig kunne utstoppede neshorn stå i fred på museene i Europa som vitnesbyrd om hundre år gamle jaktekspedisjoner.

Men så steg prisen på hornene til nes­hornet på svartebørsen, delvis på grunn av et asiatisk rykte om at hornet kan helbrede kreft. Hornene er nå like mye verdt som gull og kokain, så nå gjør horntyver livet farlig for de truede neshornene – selv når de står utstoppet på et museum.

I 2011 brøt tyver seg inn på Naturhistorisk museum i Tring i England, saget hornet av dette kopineshornet og stakk av med det.

Bare på de første åtte månedene av 2011 brøt tyver seg inn på flere museer, et auksjonshus, en utstilling i en zoologisk hage og i et slott i Tsjekkia. I enkelte tilfeller saget de av hornene; i andre stakk tyvene av med hele det 90 kg tunge hodet.

Museer rådes til å gjemme neshornene eller installere kopier. Christian Michel ved Liège-universitetets Aquarium-Muséum i Belgia forteller at et skilt nå informerer besøkende om at deres neshorn er et kopihorn ”på grunn av menneskelig dumhet”.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications