Snegl seiler på flåte av bobler

Denis Riek

De fleste snegler bruker fotslim til å gli framover. En familie av små havsnegler, Janthinidae, bruker imidlertid slim mye mer fantasifullt.

Havsneglen danner en flåte av luftbobler som holder den flytende i vannflaten, som denne lilla Janthina-en (over), som flyter rundt med noen rankeføtter på ryggen. Sneglen lager ca. en slimboble i minuttet ved å brette foten rundt en luftlomme og feste de nye boblene til res­ten for å bygge ut flåten.

Janthinidae er sekvensielle hermafroditter (de skifter til hunkjønn som voksne). De unge hannene av slekten Recluzia lever det gode liv en stund, idet de setter seg fast på en flåtebyggende hunn.

”Hannen får et sted å bo, og de får begge mulighet til å formere seg”, sier biolog Celia Churchill ved University of Michigan.

Hos andre, som Jan­thina janthina, driver larvene rundt i havet helt fra fødselen, helt til de selv er i stand til å bygge flåter av bobler.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications