Snegl seiler på flåte av bobler

De fleste snegler bruker fotslim til å gli framover. En familie av små havsnegler, Janthinidae, bruker imidlertid slim mye mer fantasifullt.Havsneglen danner en flåte av luftbobler som holder den flytende i vannflaten, som denne lilla Janthina-en (over), som flyter rundt med noen rankeføtter på ryggen. Sneglen lager ca. en slimboble i minuttet ved å brette foten rundt en luftlomme og feste de nye boblene til res­ten for å bygge ut flåten.

12. april 2012

De fleste snegler bruker fotslim til å gli framover. En familie av små havsnegler, Janthinidae, bruker imidlertid slim mye mer fantasifullt.

Havsneglen danner en flåte av luftbobler som holder den flytende i vannflaten, som denne lilla Janthina-en (over), som flyter rundt med noen rankeføtter på ryggen. Sneglen lager ca. en slimboble i minuttet ved å brette foten rundt en luftlomme og feste de nye boblene til resten for å bygge ut flåten.

Janthinidae er sekvensielle hermafroditter (de skifter til hunkjønn som voksne). De unge hannene av slekten Recluzia lever det gode liv en stund, idet de setter seg fast på en flåtebyggende hunn.

”Hannen får et sted å bo, og de får begge mulighet til å formere seg”, sier biolog Celia Churchill ved University of Michigan.

Hos andre, som Janthina janthina, driver larvene rundt i havet helt fra fødselen, helt til de selv er i stand til å bygge flåter av bobler.

Kanskje du er interessert i ...

Les også