Sarah knuser Usain Bolts rekord

Geparden Sarah har slettet verdensrekorden på hundre meter løp med tiden 5,95 sekunder, noe som får Usain Bolts verdensrekord på 9,58 sekunder til å se ut som en makelig spasertur.

Sarah, en gepard fra Cincinnati Zoo i USA, løp en rekordrask hundremeter 20. juni i år.
Ken Geiger, National Geographic
Sarah, en gepard fra Cincinnati Zoo i USA, løp en rekordrask hundremeter 20. juni i år.

Hvis du trodde at Usain Bolt, den olympiske gullmedaljevinneren på hundre meter løp, var kjapp, må du tro om igjen. Cincinnati Zoos elleve år gamle gepard, Sarah, har satt ny verdensrekord med tiden 5,95 sekunder.

Første gang hunngeparden Sarah gjorde seg fortjent til tittelen som verdens raskeste landpattedyr, var i 2009, da hun tilbakela hundre meter på 6,13 sekunder og slo den tidligere rekorden som var satt av en sørafrikansk hanngepard kalt Nyana i 2001.

Sarah slettet alle hundremetertider da hun tidligere i år ble notert til 5,95 sekunder. Hundremeterløpet var nesten fire sekunder raskere enn den olympiske hundremetermesteren Usain Bolt fra Jamaica, og hans kjappeste tid på samme distanse er 9,58 sekunder. Sarahs toppfart ble målt til 98 km/t.

Jakter på "hare" over hundre meter

Kameraer filmet rekordløpet, som Sarah gjennomførte i første forsøk mens hun jaktet på en "hare" i form av en lodden tøyhund på en spesialkonstruert bane som er godkjent av et kontrollorgan under USAs friidrettsforbund.

Video: Sarah setter ny hundremeterrekord

"I Cincinnati Zoo er det vårt mål hver eneste dag å gi de besøkende en opplevelse av naturens dyreliv, og ikke noe gir en større opplevelse enn å se en gepard strekke helt ut i vår Cheetah Encounter. Vi er svært stolte av Sarah, verdensrekordholderen vår, fordi hun er en ypperlig ambassadør for sine ville gepardslektninger", sier Thane Maynard, som er sjef for Cincinnati Zoo & Botanical Garden i USA.

"Cincinnati Zoo har støttet beskyttelsen av geparder i Afrika i over 20 år, og heldigvis er geparden en art som har sjansen til å løpe fra sin egen utryddelse."

Sarah og de fire andre gepardene i Cincinnati Zoo, som er med i prosjektet Cat Ambassador Program, var på besøk i dyrehagens regionale avlsprogram for geparder som ledd i et prosjekt som vil bli beskrevet i en artikkel i novemberutgaven av magasinet National Geographic, der du også vil kunne se banebrytende høyhastighetsfotoopptak av geparder i bevegelse.

Geparder er bygd for fart. På grunn av en smidig ryggsøyle kan forbena strekkes langt frem for hvert skritt, og dette gjør dem i stand til å tilbakelegge mellom 6,1 og 6,7 meter pr. skritt, omtrent samme distanse som for en veddeløpshest. Geparder svever over bakken i over halvparten av den tiden de løper. Klørne er harde og skarpe, og det gir dem et svært godt fotfeste når de løper.

Gepardens eksistens er truet, og den samlede bestanden i verden har krympet fra ca. 100 000 i 1900 til mellom 9000 og 12 000 geparder i dag. Cincinnati Zoo er kalt "verdens gepardhovedstad" på grunn av innsatsen når det gjelder vern av geparden i form av undervisning, offentlig formidling og avlsprogram for geparder i fangenskap. I alt er det født 64 gepardunger i Cincinnati.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Nyeste nummer: Cannabis

Om National Geographic: Naturlegemiddel eller narkotika? Hva vet legevitenskapen egentlig om dette populære stoffet? Les om dette og mye mer i det nyeste National Geographic.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications