Løver angriper flodhest – se bildene

Nylig offentliggjorte bilder viser løver som angriper og dreper en ung flodhest i Sør-Afrika – en sjeldenhet, sier eksperter.

12. juli 2012 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

I 2006 ble fotograf Andrew Schoeman vekket i det private viltreservatet Sabi Sands i Sør-Afrika av desperate brøl. Brølene kom fra en flodhest som var omringet av løver.

"Hver gang flodhesten prøvde å komme seg unna, gikk løvene til angrep på den, og den måtte trekke seg tilbake i vannet", sier Andrew Schoeman ifølge bildebyrået Zuma Press. Etter flere timer overmannet de aggressive løvene til slutt flodhesten og druknet den.

"Løver kan drepe hva som helst. Det finnes steder i Afrika der flokkene er store og venner seg til å nedlegge elefanter. det er fremdeles ganske sjelden" at kattedyrene går løs på flodhester, sier Luke Hunter, president for organisasjonen Panthera, som arbeider for å sikre at de ville kattene overlever.

Løver "retter som oftest oppmerksomheten mot et opplagt bytte" som f.eks. gnu og sebra, sier Luke Hunter. Gruppen hans samarbeider med National Geographic Societys Big Cats Initiative.

Undersøkelser mellom 1988 og 2000 i Sabi Sands, som er en del av et større økosystem i Kruger National Park, har dokumentert over 4000 tilfeller der byttedyr er drept av store kjøttetere. Bare ett tilfelle var en flodhest drept av løver, sier Luke Hunter.

Mike Watson, som er direktør for den kenyanske ideelle organisasjonen Lewa Wildlife Conservancy, er enig i at det er et uvanlig møte.

"Løver utsetter seg nødig for stor risiko ved å utfordre store pattedyr som lett kan skade dem", sier Mike Watson i en e-post.

"Min erfaring er at løver er kjent for å gå etter de letteste målene – og flodhester, elefanter og sjiraffer inngår absolutt ikke i den kategorien."

Hannløver er absolutt ikke late

Bildene motbeviser en utbredt oppfatning om at hannløver er late og "overlater all jobbingen til hunnene", sier Craig Packer, biolog og løveekspert ved University of Minnesota i USA, i en e-post.

Hunnløver jakter generelt på det meste av flokkens mindre bytter, men "hannløver er de primære jegerne av store bytter som f.eks. kafferbøfler, sjiraffer – og flodhester", sier Craig Packer, som er mottaker av et National Geographic Society/Waitt-legat.

Luke Hunter i Panthera er enig og legger til at hannløver er "ganske gode jegere", spesielt i fordelaktige situasjoner som denne.

Det er ikke lett å være hannløve, tilføyer han. "Hannene lever et hardt, voldelig liv, som går ut på å beskytte flokken" mot andre løver.

Kanskje du er interessert i ...

Les også