Hvordan mister firfislene halen?

For denne daggekkoen gikk regenereringsprosessen litt feil: Den mistet halen og dannet to nye.
Joel Sartore
For denne daggekkoen gikk regenereringsprosessen litt feil: Den mistet halen og dannet to nye.

Enkelte firfisler har et smart triks når de vil riste av seg et rovdyr: De mister halen for å distrahere forfølgerne, og halen kan også fortsette å bevege seg på bakken.

Men hvordan skjer denne avhektingen egentlig? Firfislenes hale har en rekke ”svake punkter” der den lett kan brekke. Ved en muskelsammentrekning ødelegges en ryggvirvel, og blodkarene trekker seg raskt sammen slik at det bare blir et lite blodtap.

Spesielle celler ved bruddet setter i gang veksten av en ny hale, som består av brusk i stedet for bein. Det tar et par uker før halen er gjenskapt.

Dyrene kan også kaste halen hvis de f.eks. har en infeksjon eller lander på halen i et fall. Flere padder og krypdyr har samme evne til å regenerere deler av mistede lemmer.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications