Er mosskorpionen en skorpion eller en edderkopp?

Mosskorpionen ligner en fryktinngytende blanding av en edderkopp og en skorpion, men er egentlig bare en ufarlig pseudoskorpion.

Jean K. Krejca

Utstyrt med åtte bein som en edderkopp og klosakser som en skorpion ser mosskorpionen fryktinngytende ut. Men den mangler skorpionens lange hale med giftkrok og kalles også en pseudoskorpion.

Dette er den nyeste av et par tusen kjente arter: Parobisium yosemite, som er oppkalt etter funnstedet Yosemite nasjonal­park i Cali­fornia.

Er krabaten så giftig? Ja, men mennesker har ikke noe å frykte. Klørne er ikke engang store nok til å lage hull i huden på et menneske.

Akkurat som mange andre mosskorpioner, som lever i huler, er dette uhyret så lite at det får plass på en menneskenegl med sine små 13 mm i full lengde. Den har tynne hår som gjør den i stand til å føle bevegelser i luften, og kjemiske reseptorer ytterst på bena og klosakser som hjelper den med å finne fram til mat.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications