Er mosskorpionen en skorpion eller en edderkopp?

Mosskorpionen ligner en fryktinngytende blanding av en edderkopp og en skorpion, men er egentlig bare en ufarlig pseudoskorpion.

Jean K. Krejca

Utstyrt med åtte bein som en edderkopp og klosakser som en skorpion ser mosskorpionen fryktinngytende ut. Men den mangler skorpionens lange hale med giftkrok og kalles også en pseudoskorpion.

Dette er den nyeste av et par tusen kjente arter: Parobisium yosemite, som er oppkalt etter funnstedet Yosemite nasjonal­park i Cali­fornia.

Er krabaten så giftig? Ja, men mennesker har ikke noe å frykte. Klørne er ikke engang store nok til å lage hull i huden på et menneske.

Akkurat som mange andre mosskorpioner, som lever i huler, er dette uhyret så lite at det får plass på en menneskenegl med sine små 13 mm i full lengde. Den har tynne hår som gjør den i stand til å føle bevegelser i luften, og kjemiske reseptorer ytterst på bena og klosakser som hjelper den med å finne fram til mat.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Nytt nummer: Afrikas suksesshistorie

I årets første nummer kan du lese om Afrikas suksesshistorie Lagos, hjernens utvikling hos spedbarn og om et av verdens store korallrev.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i desember er vinter. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications