Hvordan har verdens styggeste hund blitt så stygg?

Hvordan har Mugly, som nettopp er kåret til verdens styggeste hund, blitt så stygg? Forskere har utredet linjene i stamtreet til de hårløse rasene.

5. juli 2012 av Kastalia Medrano, National Geographic News

Nesten hvert år de siste ti årene har en hund av rasen chinese crested vunnet konkurransen om å være verdens styggeste hund i Petalumai California i USA. Dette året var ikke noe unntak.

Vinneren av årets konkurranse, som ble kåret 22. juni, er åtte år gamle Mugly, en skallet crested med små øyne og med et pistrete skjegg som ser ut som tanntråd.

Det som gjør hunden så stygg, er den karakteristiske mangelen på hår, sier Adam Boyko, som er ekspert i hundegenetikk ved Cornell University i USA.

"Hvis man f.eks. ser en masse hårløse mennesker, begynner man plutselig å legge merke til føflekker og unormal hud", sier Adam Boyko. "Det fremhever rett og slett alt annet som skiller seg ut." Når det gjelder chinese crested-rasen, blir den rynkede, flekkete huden ekstra tydelig.

"Det er sannsynligvis bare en eldgammel mutasjon som har oppstått en gang, og som noen oppdrettere likte og avlet videre på", sier Adam Boyko. "Man ser ikke flokker av ville, hårløse hunder løpe omkring."

Genetiker Teresa Gunn er enig. "Det skyldes utelukkende mennesker, ikke naturlig utvikling", sier Teresa Gunn, som studerer utviklingen av hunderaser ved McLaughlin-forskningsinstituttet i USA.

"Det er folk som ber om å få små hunder. De ønsker seg hårløse hunder fordi de ikke vil ha hunder som røyter, eller fordi de bor et varmt sted, eller bare fordi hundene ser rare ut."

Er den hårløse hunden påvirket av det?

"Vi kjenner faktisk ikke til [noen fordeler]. Kanskje blir raskere avkjølt", gjetter Adam Boyko. "Men det er også en fare for å bli solbrent. I Peru har hårløse hunder nesten alltid på seg genser. Når man tar den av, kan man se at de er solbrent."

Men kanskje er det én fordel: Retten til å skryte av å være verdens styggeste hund.

Kanskje du er interessert i ...

Les også