Kom tett innpå de små hoppeedderkoppene

Thomas Shahans fascinasjon for hoppeedderkopper har fått ham til å oppsøke og fotografere disse artige skapningene. Og det har det blitt en helt spesiell bildeserie ut av. Kom tett innpå de harmløse edderkoppene.

Fotografen forteller om sin fascinasjon for hoppeedderkopper

Hoppeedderkopper er festlige, smidige, vidt utbredte og ganske harmløse. Men som mange edderkopper blir de ofte oversett.

Ved å lage sterkt forstørrede portretter av de eksemplarene jeg finner på hjemstedet mitt i Oklahoma i USA, ønsker jeg å gjøre folk oppmerksomme på disse fascinerende edderkoppene. Helt siden jeg først la merke til én i hagen, har jeg vært bergtatt.

Jeg begynte med å bli kjent med navnene og atferden deres og å lete etter dem i lokale parker og reservater som Oxley natursenter, der jeg fikk øye på denne Phi­dip­pus putnami (på bildet øverst), som er på størrelse med en tommelfingernegl.

Nå da jeg vet hvor jeg skal lete – silhuettene deres er gjerne synlige gjennom bladene de sitter på – kan jeg raskt få øye på dem. Jeg prøver å fotografere dem der jeg finner dem, men av og til tar jeg med en av dem inn for fotografering, før jeg slipper den løs igjen.

Hoppeedderkoppfamilien har nesten ikke endret seg på millioner av år. Jeg tror det skyldes at de er så perfekt utviklet når det gjelder fargesyn, evnen til å gå i ett med omgivelsene, innviklede paringsritualer og jaktteknikker. Det jeg er opptatt av, er å vise folk hvor vakre og sjarmerende disse dyrene er.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications