Gorillaer i dyrehager dør av hjertesykdom

Hjerte-karsykdommer er den hyppigste dødsårsaken hos hanngorillaer i dyrehager. Det skyldes en blanding av kosthold og overvekt, sier en amerikansk forsker.

Cleveland Metropars Zoo

Hjerte-karsykdommer rammer ikke bare mennesker. Det er også den viktigste dødsårsaken hos hanngorillaer i dyrehager. En teori er at det skyldes overvekt, selv om vi ennå ikke har definert hva det vil si å være overvektig for en ape.

Men kostholdet har nok en betydning, og det har Elena Hoellein Less ved Cleveland Metro­parks Zoo i USA bestemt seg for å bevise. Hun har i et forsøk fôret to gorillaer med mat som er lik den stort sett vegetariske kosten som dyrene inntar i naturen.

Dietten inneholder massevis av bladgrønt og tar utgangspunkt i et kosthold som også er bra for menneskets hjerte. Hver ape har gått ned over 29 kilo.

Gammel meny

Siden 2008 har 22 gorillaer fra fem dyrehager i USA og Canada blitt avvent fra de spesialproduserte kjeksene (over). Kjeksene inneholdt alle ­de riktige nærings­stoffene, men var samtidig fulle av stivelse og rike på kalorier.

Ny meny
Gorillaene guffer nå i seg flere kilo med slankende fiberrik planteføde hver dag, bl.a. endivie, løve­tannblader, romanosalat og blålusernhøy.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications